At historier hvor det avdekkes spennende ting i isen er selve kronjuvelen i menneskehetens kollektive fantasi, er vel noe vi alle kan enes om. Aller best er det om man finner etterlatenskaper fra en avansert sivilisasjon fra en svunnen tid (eller enda bedre, fra verdensrommet!).
Selv om vi her snakker om en relativt spisset subsjanger innen science fiction, er det like fullt et kobbel av historier å vise til. Min ambisjon er å sluke dem alle rått og ukritisk som de godtebitene de er. Her finner du verdens største oversikt over historier som innfrir ovennevnte sjangerkrav.
Karaktersetting: Verk som kvalifiserer til subsjangeren er per definisjon mesterverk. Ettersom det vil være lite nevenyttig for deg om jeg ga alle 10 av 10, har jeg egenhendig utviklet en egenutviklet skala som går fra null til fem romskip (🚀) som underforstått er begravd i isen. De verkene som jeg virkelig kan anbefale også de som av en eller annen bedervet grunn ikke er tilhengere av subsjangeren som sådan, er markert med Melkeveien (🌌).
Romaner
Die Tote Stadt & Die Letzte Atlantide (1923) av Friedrich Wilhelm Mader
Plott: Noen finner rare dinosaurer nedfrosset i isen på Sydpolen!
Anmeldelse: Har ikke lest disse. Aner ikke om de er tilgjengelige noe sted.
Forventningsnivå: Lavt. Boken er på tysk. Hvis nivået er over «Ich heisse Daniel, ich komme aus Drontheim» skal det holde hardt.
Karakter: Om de kun finnes på tysk, vurderer jeg det dit hen at det blir med drømmen.
🌌 Who Goes There? (1938) av John W. Campbell
Plott: En gruppe forskere finner et romskip og et romvesen frosset på bunnen av den atlantiske isen! Etter mye debatt bestemmer de seg for å tine romvesenet. Deretter går alt åt bølgjene.
Anmeldelse: Sjokkerende gode og levende dialoger. Til tider direkte skummel. Plusspoeng for at romskipet har ligget nedfrosset i hele tjue millioner år.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
The Monster from Earth’s End (1959) av Murray Leinster
Plott: Forskere har oppdaget forhistoriske trær i Antarktis! Et fly med botaniske prøver derfra lander brutalt ved en amerikansk militærbase på en isolert øy langt utenfor Chile. Alle passasjerene er borte, og som den eneste igjen om bord skyter piloten seg selv. Etter hvert begynner folk å forsvinne.
Anmeldelse: Hvis du ikke skjønner hva monsteret er minst 150 sider før rollefigurene selv skjønner det, er du rimelig korkete. Boka har med andre ord en noe sneglete progresjon, men overrasker gjennom baseleder Drakes interessante betraktninger om hvordan å holde moralen oppe (og kjærligheten på avstand) gjennom en krise. Alt i alt flere romskip bedre enn filmversjonen (The Navy vs. the Night Monsters).
Karakter: 🚀🚀🚀
🌌 La Nuit des Temps (1968) av René Barjavel
Plott: En fransk ekspedisjon i Antarktisk avdekker ruinene etter en 900 000 år gammel sivilisasjon! Inne i et kammer ligger en mann og en kvinne nedfrosset. Kvinnen vekkes til live, og ved hjelp av en oversettelsesmaskin forteller Elea (det er det hun heter) at de besitter kunnskap som kan gi menneskeheten ubegrenset energi og mat. Men er menneskeheten verdig til å ta imot?
Kuriosa: Med siste opplag på tidlig syttitall (meg bekjent) er dette en skjult skatt med sinnssvake bruktpriser rundt omkring på veven. Skulle det av uforståelige grunner aldri komme nye opptrykk, har boka i det minste et stort filmatiseringspotensial. Historien var sågar opprinnelig et filmmanus som Barjavel aldri fikk på beina, og derfor lagde roman av. Nå er en lovende filmtrailer laget av et indie-produksjonsselskap som håper å realisere prosjektet. Kjør på!
Anmeldelse: At Isnatten (eller The Ice People, avhengig av språk) er skrevet i tjukkeste atomaldertåka er tydelig: Det males med planetbred pensel når Elea forteller om den uunngåelige undergangen til sivilisasjonen hennes. Omstendighetene samsvarer greit også med vår egen tid. I tillegg til spenning i begge tidsepoker, ligger en god kjærlighetshistorie i bunn. Dette var seriøst bra.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
The Star Web av George Zebrowski (1975)
Plott: Forskere fra FN sendes til Antarktis for å undersøke noen merkelige radiosignaler derfra. Du aner ikke hva de finner gjemt under isen! Et 100 000 år gammelt romskip! Uten å mene det, aktiverer de stjerneskuta, som skyter opp i lufta og ut i det ytre rom!
Kuriosum: Senere omskrevet som Stranger Suns (1991).
Anmeldelse: Denne behøver en omskriving, alright. De fire FN-nissene går bare rundt i et gedigent skip de ikke skjønner seg på, og snakker om at de ikke skjønner seg på noe.
Karakter: 🚀
Iceberg (1975) av Clive Cussler
Plott: Et isfjell i Arktis oppdages å inneholde en savnet luksusyacht! Yachten hadde vært på vei til et topphemmelig møte i Det hvite hus, men den gang ei: Alle om bord viser seg å være brent ihjel. Det skal vise seg at en skruppelløs milliardær har lumske planer om å velte verdensøkonomien.
Anmeldelse: Man kan kanskje unnskylde bokas utdaterte syn på kvinner og homser ettersom boka selv er utdatert. Det jeg ikke kan unnskylde boka for, er valget av objekt å putte i isen, og tiden objektet hadde ligget forseglet i isen (ett fattig år). Også: Dirk Pitt er en tosk.
Karakter: 🚀🚀
Doctor Who and the Ice Warriors (1976) av Brian Hayles
Plott: Forskere avdekker en forhistorisk kriger dypt nede i isen! Han kræsjlandet i isbreen for tusenvis av år siden på vei fra Mars. Når han tiner, våkner og innser at hjemplaneten nå er en død klode, bestemmer han seg for å ta over Jorden.
Kuriosum: Bokversjon av Dr. Who-episodene med samme navn (1967).
Anmeldelse: Det var helt meningsløst å lese romanversjonen av noe jeg allerede har sett på TV. Dette var så likt det kan bli uten å være i manusform.
Karakter: 🚀🚀🚀
The Far Arena (1979) av Richard Sapir
Plott: Et amerikansk oljeselskap prøveborer utenfor Oslo, men finner isteden en nedfrosset mann. En russisk forsker klarer å vekke liv i skrotten, som viser seg å ha vært en romersk gladiator.
Anmeldelse: Plusspoeng for et friskt plott. Jeg har foreløpig feilet i livet, for jeg har ikke lest denne.
Karakter: Romerske gladiatorer i nåtiden er ikke å forakte. Må leses.
Days of Starlight (1988) av Craig Harrison
Plott: Amerikanske geologer i Antarktis finner en to meter lang silikonkrystall! Er den fra verdensrommet? Geologene begynner i hvert fall å oppleve merkelige drømmer.
Anmeldelse: Ikke lest.
Forventningsnivå: Denne skal visstnok ha inspirert Ice Station (1998), og det må det være lov å si at det er særdeles lovende. Det er lov å si, sant?
Death Merchant: The Greenland Mystery (1988) av Joseph Rosenberger
Plott: Ved en hemmelig værstasjon på Grønland oppdages en forhistorisk by begravd i isen! Amerikanske styrker er på plass for å holde oppdagelsen hemmelig, men lumpne russere lusker i skyggene.
Kuriosum: Dette er den syttiende og siste boka Rosenberger skrev om Death Merchant, “weapons and martial-arts expert supreme”.
Anmeldelse: Dette er boken for deg som vil lese inngående beskrivelser av alle måtene et prosjektil kan entre en menneskekropp og rive den i stykker. Dette er også boken for deg som er enig i at alle russere er “vodka-drikkende lus”. Nasjonalistisk vold er vel og bra, men jeg må si jeg undres over fokuset her. Ikke bare finner de en føkkings by i isen, de finner uomtvistelig informasjon om at hele verden vil gå under ved polskifte om nøyaktig tolv år. Dette driter Death Merchant og hans menn fullstendig i, fordi de er for opphengt i å drepe flest mulig russere. Sløseri av by i isen!
Karakter: 🚀🚀
Stranger Suns (1991) av George Zebrowski
Plott: Fysikeren Juan designet egentlig atomenergi-detektoren som går i bane rundt Jorden for å finne liv i andre solsystemer, men isteden fanger detektoren opp noe fra Antarktis! Han og tre andre oppdager at en kultur i mange år har ligget skjult under isen, og finner utallige portaler til parallelle verdener.
Kuriosum: Omskrevet versjon av The Star Web (1975).
Anmeldelse: Ikke lest. Jeg kommer tilbake til saken når jeg slutter å være lei av The Star Web.
Frøken Smillas fornemmelse for sne (1992) av Peter Høeg
Plott: Boken handler i utgangspunktet om en guttunge som blir funnet død etter å ha falt ned fra et snødekt tak. Frøken Smilla bor i samme blokk, og vet at guttungen har høydeskrekk og aldri ville ha «lekt på taket» slik politiet påstår når de henlegger saken. I tillegg har hun en, ja, hva skal vi kalle det, en følelse av …? en forståelse for …? nei, la oss kalle det en fornemmelse for snø. Hun ser derfor godt at gutten har tatt sats og hoppet fra taket. Hun fornemmer ugler i fornem mose, og kjører like godt sin egen etterforskning. Det blir skummelt, for hun avdekker jaggu meg det utroligste, etter hvert også noe i isen!
Anmeldelse: Denne boken burde ha hett Alles fornemmelse for alt, eller Fornemmelsens fornemmelse for fornemmelser, for dette ordet roper mot deg på nesten hver eneste side. Språket er generelt ikke av det mest imponerende slaget. Historien i seg selv er en kurant krim.
Karakter: 🚀🚀🚀
Anti-Ice (1994) av Stephen Baxter
Plott: På 1850-tallet oppdager en industrialist en ukjent substans på Sydpolen, formidentlig i isen, ellers klikker det for meg. Substansen (som får navnet anti-is) er rester av en komet som for århundrer siden kolliderte med Månen, og avgir enorm energi ved oppvarming. Oppdagelsen endrer raskt hele verden.
Anmeldelse: Har ikke lest den ennå. Har kjøpt den. Tør ikke lese den, for jeg er så redd for hva som skal skje om jeg finner ut at anti-isen ligger føkkings oppå isen, og ikke nedi.
🌌 Area 51 (1997) av Bob Mayer
Plott: På 40-tallet oppdages tre romskip i Nevada-ørkenen. Romskipene inneholder informasjon om ytterligere syv forlatte romskip, disse befinner seg under isen i Antarktis! Militæret lokaliserer dem og tar dem med til Nevada, hvor man bygger opp Area 51. De neste seksti årene prøver de å avsløre skipenes hemmeligheter.
Anmeldelse: Her kobles forklaringen av pyramidenes og Påskeøya-bautaenes opprinnelse sammen med Area 51 og romvesenteknologi oppdaget via ti tusen år gamle romskip avdekket i Antarktis-isen og andre steder! Kan det bli kulere? Ja: moderskipet er over halvannen kilometer langt, og hemmelighold og konspirasjoner lurer rundt hvert hjørne. Hurra!
Karakter: 🚀🚀🚀🚀🚀
Carnivore (1997) av Leigh Clark
Plott: Forskere i Antarktis er på utkikk etter et trygt sted å dumpe radioaktivt avfall når de finner et egg. De tiner det, og det klekker. En liten Tyrannosaurus Rex, jo! Baselederen bruker radioaktivt avfall til å akselerere dinosaurens vekst. Kjempelurt! Beistet slipper seg løs, og begynner å spise på forskerne.
Anmeldelse: Har ikke lest den ennå, men jeg har kjøpt den, og alle som har prøvd å lese bøker de ikke har tilgjengelig vet at anskaffelsen er halve jobben. Er fornøyd med anskaffelsesprosessen, da, det skal sies. Det gikk smidig og problemfritt.
The Temple of Hashem (1997) av Hyam Yona Becker
Plott: FN gir Israel en bit av Antarktis. Israel sender folk til å titte på nyervervelsen. En arkeolog avdekker et tempel skjult i isen! Tempelet kan by på intet mindre enn både toraruller og lilla romvesener.
Anmeldelse: Jeg har ikke lest den, og basert på de kraftig religiøse undertonene kommer jeg nok til å lese denne sist.
Kuriosum: Jeg har ingen verdens ting til overs for religiøse toner, enten de er over eller under.
Ice Station (1998) av Matt Reilly
Plott: I denne techno-thrilleren forsvinner et dykkerteam ved forskningsstasjonen Wilkes på Antarktis. En gjeng marinesoldater med machobunten Scarecrow i spissen kommer for å undersøke. De oppdager at et flyvefartøy ligger begravd langt nede i isen!
Anmeldelse: Forfatteren var i midten av tyveårene da han skrev dette, og boka bærer preg av hans drøm om å få faenskapet filmatisert med en genetisk miks av Bruce Willis og Steven Seagal i hovedrollen. Boka er actionfylt og dramatisk på grensen til det komiske, med setninger som “Plutselig imploderte de muterte selene! For så å eksplodere!” Det skjer masse kule ting, og som en nedskrevet B-film er boka en underholdende affære, om ikke så helsikes intelligent.
Karakter: 🚀🚀🚀
Godzilla at World’s End (1998) av Marc Cerasini
Plott: En tenåringsjente i Antarktis (wtf?) avdekker en død og begravd sivilisasjon under isen. Hun korrumperes av makten og slipper løs en haug voldsomme monstre derfra. Godzilla kommer og redder dagen (spoiler alert).
Anmeldelse: Ikke lest ennå. Den ligger i bunken i bokhyllen og venter på at jeg skal få alvorlige fritidsproblemer.
Forventningsnivå: Enn at jeg har kjøpt og betalt for denne.
Atlantis Found (1999) av Clive Cussler
Plott: Mannskapet om bord en hvalbåt oppdager et gammelt handelsskip fastfrosset i isen. Nei, ikke under is, så hvem bryr seg. Men jeg er blitt fortalt at de senere i boka også finner noe som faktisk kvalifiserer.
Kuriosum: En av minst tre Cussler-bøker hvor et skip fryser fast i isen. Write what you know.
Anmeldelse: Ikke lest ennå, på tross av read what I know.
Decipher (2001) av Stel Pavlou
Plott: Et signal kommer opp fra dypt nede i den antarktiske isen! Eldgamle monumenter verden over, deriblant pyramidene i Giza, responderer! Verden er i krise, og årsaken … befinner seg i verdensrommet! Det blir en kamp mot klokken for menneskehetens overlevelse!
Anmeldelse: Denne boken var en 570 sider lang lidelse å komme seg gjennom, og det er synd, for dette er sannsynligvis den mest ambisiøse boken på hele listen. Uten å overdrive tipper jeg det at over hundre myter, sagn eller religiøse fortellinger blir viklet inn i mysteriet her. Problemet er ikke ambisjonsnivået eller at forfatteren har gjort for lite research, her er utfordringen snarere hvordan alt dette kommer til uttrykk i handlingen. Historien er befolket av forskere og andre intellektuelle som oppfører seg som Wikipedia-artikler på hver sine områder innen lingvistikk, religion, fysikk, sosialantropologi og historie. Ingen av dem er en utpreget hovedperson, her følger vi en ti–femten stykker på lik linje, og perspektivet bytter mellom dem gjerne innad i samme avsnitt.
Karakter: Leseopplevelsen her grenser mot ett romskip begravd i isen, men jeg gir romanen to trøsteromskip på bakgrunn av det massive forarbeidet og forfatterens grandiose visjon: 🚀🚀🚀
Frankenstein: The Legacy (2001) av Christopher Schildt
Plott: Tre forskere drar til Nordpolen for å titte på et skip som er funnet i isen. Der oppdager de nedskrivningene til Dr. Victor Frankenstein! Det er nå duket for å gjenskape et to hundre år gammelt, dødelig eksperiment.
Anmeldelse: Har ikke lest den ennå.
Forventningsnivå: Har ikke så trua heller. Denne kan da umulig måle seg med Mary Shelleys originale visjon for dette sammenraskede og akk så misforståtte uhyret.
Searchers (2001) av Scott Browning
Plott: Forskerne visste at det var umulig, men også at det hadde skjedd: En mann nedfrosset i Antarktis i ti tusen år hadde vært i live igjen på 1900-tallet. Han hadde vært med på en ekspedisjon til Sydpolen i 1909 hvor målet hadde vært å knytte magnetfeltene til tidsreiser. Man hadde antatt at ekspedisjonen feilet. Til nå. Forskere drar med Marinen til Antarktis i søken etter ekspedisjonens gjemte base.
Anmeldelse: Har ikke lest den, men har den i bokhyllen – signert, til og med! Med hilsen til noen andre enn meg, riktignok, men man kan ikke få alt som man vil her i verden.
Adversary: Some Things are Better Left Undiscovered (2001) av Richard Schiver
Plott: Noen oppdager en utenomjordisk kniv i Antarktis! Ånei, den infiserer folk! En eldgammel ondskap fra stjernene har atter våknet.
Anmeldelse: Har ikke lest den. Den er sannsynligvis bedriten, og finnes kun i rådyr paperback, så jeg tror jeg sparer denne en stund. Romanen skal være inspirert av Stephen King, noe som pleier å bety at den er forferdelig. Ikke et vondt ord om Stephen King og hans skrivekunst, men han har ganske mange elendige lesere, dessverre.
Deception Point (2002) av Dan Brown
Plott: Senator og presidentkandidat Sexton har valgt kostnadsdriveren NASA som sin huggestabbe i valgkampen. Kampanjen er i medvind idet en NASA-satellitt oppdager en meteoritt dypt nede i den arktiske isen. Meteoritten viser seg å bære med seg fossiler, beviser på utenomjordisk liv! Alle roper hurra, særlig den sittende presidenten. Dette var beleielige greier. Kan det skjule seg ugler i mosen?
Anmeldelse: Det er ugler i mosen. Selv hadde jeg bange anelser fordi det sto Dan Brown på coveret. Jeg har aldri lest noe av ham fordi du og alle de andre har raljert så jævlig om Da Vinci-koden og Digital Fortress. Så ble jeg klar over at Dan Brown hadde puttet noe nedi isen, og da var det ingen vei tilbake. Vel, hurra for meg, denne boka var steinbra. Spennende uten å være sprutlam, stort sett. Kunne fått trekk eller blitt diskvalifisert fra lista fordi den ikke smaker av science fiction, men hva faen, det er mi liste.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀🚀
The Orion Protocol (2003) av Gary Tigerman
Plott: Programlederen av det som tilsvarer Schrödingers katt mottar et fotografi av Mars tatt av en antatt forsvunnet Mars-sonde. Bildet viser pyramider! Jo dypere programlederen graver, jo mer snusk finner hun. Det skal vise seg at hemmeligheter skjuler seg også på Månen og … i isen i Antarktis!
Anmeldelse: Boka handler ikke så mye om oppdagelsen i Antarktis som jeg skulle ønske (altså kjempemasse!), men storpolitiske konspirasjoner og hemmeligholdte oppdagelser på Månen er ikke å forakte det heller. Jaggu har ikke pyramidene en rolle å spille også. Jeg setter pris på verk som tør å være ambisiøse.
Karakter: 🚀🚀🚀
Beneath the Ice (2004) av Alton Gansky
Plott: Flere kilometer under den antarktiske overflaten skjuler en ziggurat seg! En arkitekt(!) og hans mannskap iverksetter en ekspedisjon for å hilse på, men møter uventet motstand når en hemmelig bevegelse som gjennom tusener av år har avventet oppdagelsen gjør seg vanskelige.
Anmeldelse: Boka er et prakteksempel på at en halvgod historie fortsatt kan være spennende å lese. Jeg er glad jeg leste den, samtidig kommer jeg aldri til å gidde å lese den igjen. Enkelte enerverende ensidige rollefigurer trekker ned, det samme gjør kristne undertoner og misbruk (les: uutnyttet potensial) av kule ideer.
Karakter: 🚀🚀🚀
Hive (2004) av Tim Curran
Plott: Under førti millioner år gammel is under Lake Vostok i Antarktis skjuler ruinene av en by seg! Der nærmer en ukuelig ondskaps lange dvale seg slutten. Det gjør kanskje også menneskeheten!
Anmeldelse: Ulest.
Forventningsnivå: Dette er en slags uautorisert oppfølger av Lovecrafts At the Mountains of Madness (1936), som jeg jo ikke likte, så jeg bærer med meg en viss skepsis.
Ice Tomb (2004) av Deborah Jackson
Plott: I år 2039 (cirka), samtidig som et team sendes for å kolonisere månen, fanger et satelittovervåkingssystem opp aktivitet under Antarktis! Amerikanere fra en forskningsstasjon i nærheten sendes for å undersøke, og oppdager noe underjordisk noe! Så brytes plutselig all kommunikasjon med dem.
Anmeldelse: Kurant historie som fletter sammen det under isen med Atlantis, månen og pyramidene. Ambisjonen holder dessverre ikke helt inn, folkene er over-emosjonelle og tåpelige, og slutten er kjempedrastisk (selv om det ikke går inn på hovedpersonene).
Karakter: 🚀🚀🚀
Ice: A Novel of Initiation av Bruce Donehower (2004)
Plott: En eksentrisk millionær har funnet noe mystisk i Antarktis!
Anmeldelse: Ikke lest ennå.
Forventningsnivå: Høres sykt spennende ut, men jeg får ikke tak i den noe sted. Hvis du plutselig ser den hos din lokale Norli, kjøp den og send den til meg! Jeg har snart bursdag!
Travel in the Mouth of the Wolf (2004) av Paul Fattaruso
Plott: Et filosofisk naut henger seg på forskere i Antarktis og finner en nedfrosset brontosaur i isen! Dinosauren tines opp, og Isabella (som hun heter) begynner å tenke på alt det hun husker fra sin egen og forfedrenes fortid. Når det filosofiske nautet plutselig blir rept, begynner han å iaktta gjorden gjennom buken til en sløyd fisk.
Anmeldelse: Jøye meg, hva skal man si til dette? Historiemessig er nok dette den snåleste boken i hele lista. Det er som å titte inn i drømmene til Stanley Kubrick på det verste. Stilen er lett og ledig, og naiv og søt, noe som gjør det mulig å fullføre dette.
Karakter: 🚀🚀🚀
Raising Atlantis (2005) av Thomas Greanias
Plott: Et jordskjelv i Antarktis sluker en bråte forskere, men der Gud stenger en dør åpner Han også en annen, se bare her: Skjelvet åpenbarer en mystisk og eldgammelt monument begravet i isen! Det amerikanske militæret kaster alle internasjonale avtaler på havet for å sikre seg oppdagelsen.
Anmeldelse: Det som starter ganske kult og ambisiøst, ender med å bli kjedelig og pretensiøst. Bibelske over- og undertoner, dølt militært mikkmakk, kjedelige rollefigurer med enda kjedeligere dialog. Hvis slemmasen hadde vunnet frem, hadde slutten blitt mye kulere. Det er et dårlig tegn.
Karakter: 🚀🚀
Mammoth (2005) av John Varley
Plott: Nedfrosset i isen i Alaska oppdages en mammut og et menneske. Mennesket har et armbåndsur og en metallkoffert! Millionæren som står for oppdagelsen skaffer til veie en fysiker til å finne ut om kofferten er en tidsmaskin, med håp om å få satt den i drift.
Anmeldelse: Lettbeint fortalt historie som etter hvert handler litt for mye om sirkusdyr. Samtidig blir tidsreiseaspektet grovt underutnyttet.
Karakter: 🚀🚀🚀
Raising the Past (2006) av Jeremy Robinson
Plott: En mammut oppdages nedfrosset i isen! Den ti tusen år gamle giganten tines opp, og ut av den tyter et kvinnelik. Men hva for noe høyteknologisk er det kvinnen holder i?
Kuriosum: Plottet ligner så mye på Mammoth (2005) at jeg umiddelbart luktet plagiat, men det stemmer visstnok ikke.
Anmeldelse: Kult plott! Plusspoeng også for en forsøksvis tankevekkende, filosofisk slutt. Minuspoeng for resten. Åpenbart skrevet etter innfallsmetoden, hvor subplott ristes av i hver en brutal sving historien plutselig tar.
Karakter: 🚀
Thaw (2007) av Bryan Dunn
Plott: En gammel kajakk oppdages stikkende ut av et isfjell i Arktis. Ja, råkjedelig, jeg vet. Men ved nærmere øyesyn finner oppdagerne også et vesen innkapslet i isen! Vidunderlig! De graver ut jævelen, tiner ham opp og gir ham en adrenalinsprøyte i hjertet som velkomstgave. Det var dumt.
Anmeldelse: For en sirupssmørje. 60 prosent av boka har gått før de endelig får vekket beistet. Frem til da har det ikke skjedd en dritt. Deretter skjer det kun én ting: Kroppsdeler slites fra hverandre. Gang på gang på gang. Jeg savner forklaring på hvorfor dyret er så innbitt sinna at det absolutt må smadre alt og alle fullstendig i stykker. Hadde det enda skjedd i en storby og ikke på et dølt isfjell.
Karakter: 🚀
The Nexus Colony (2007) av G.F. Screader
Plott: Under Antarktis’ evige is skjuler det seg mysterier utenfor vår fatteevne. I en isbre begynner pussige artefakter å komme opp av en sprekk i isen! Forskere får snart selskap av militæret. I bunnen av sprekken finner man restene av en romvesenkoloni! Kanskje har romvesnene fortsatt noe de skulle ha sagt?!
Anmeldelse: Plusspoeng for en sjeldent realistisk og faglig begrunnet fremstilling av antarktiske forhold, både vær- og forskningsstasjonsmessig. Minus for en noe seig fremdrift og en temmelig underveldende slutt. Nok gode visuals til å kunne bli en kul film.
Karakter: 🚀🚀🚀
Gelon (2007?) av Graham Jappé
Plott: En eller annen person kalt Falconer blir bedt om å etterforske mystiske hendelser ved en antarktisk forskningsstasjon. I området oppdager Falconer en eldgammel sivilisasjon i isen! Det blir slagsmål, og Falconer frykter tilintetgjørelse.
Anmeldelse: Har ikke lest den, og klarer ikke å finne ut hvordan man får tak i den. Rop ut!
Rogue Angel #16: Polar Quest (2009) av Alex Archer
Plott: Arkeolog Annja Creed velger nølende å hjelpe en gammel kollega med en utgravning i Antarktis. Han har funnet et smykke han mener er over førti tusen år gammelt, og kanskje fra verdensrommet!
Anmeldelse: Jeg aksepterte det meste frem til det kom for en dag at Annja har sverdet til Jeanne d’Arc som hun kan mane frem når hun trenger det. Sjelden har jeg opplevd noe så malplassert som det sverdet. Forskere, konspirasjoner, hacking … og et magisk sverd.
Karakter: 🚀🚀
South of the 60th Parallel (2009) av Andrzej Gorecki
Plott: En populær programleder begynner å etterforske en amerikansk oppdagelse av en enorm metallstruktur under Antarktis – hva kan det være!? Terrorisme, konspirasjoner og armageddon er sannsynlige stikkord her.
Anmeldelse: Har ikke lest den, men har den i bokhyllen.
The Evidence of Things Not Seen (2009) av Terri Wood Jerkins og Jeremy R. Jerkins
Plott: Forskeren Bryne McAllister finner spor av en eldgammel sivilisasjon gjemt dypt under den antarktiske isen! Lingvisten Rachel blir med på utgravingen, og hun er den eneste som skjønner at ruinene de finner tilhører den bibelske sivilisasjonen Babel.
Anmeldelse: Det skulle vært forbudt å skrive fiksjon med religiøse undertoner. Ulest, og jeg er negativt innstilt.
The Covenant of Genesis (2009) av Andy McDermott
Plott: En arkeolog og hennes forlovede finner bevis for en sivilisasjon eldre enn menneskeheten når de avdekker en forhistorisk by begravd i en underjordisk sjø i Antarktis! Det hemmelige brorskapet Covenant of Genesis stopper ikke ved noe for å forhindre at oppdagelsen blir kjent.
Anmeldelse: Ennå ikke lest.
Karakter: Ennå ikke lest, sier jeg jo!
Terminal Freeze (2009) av Lincoln Child
Plott: En gruppe forskere med tilhørighet i en nedlagt base i Alaska finner et nedfrosset, forhistorisk uhyre under en isbre! De innfødte advarer, men ekspedisjonens sponsorer krever at vesenet tines og vises frem på live-fjernsyn. Jommen sa jeg smør, for monsteret våkner til live og fordums skrekk og gru er løs.
Anmeldelse: Strålende setting med en nedlagt og hemmelighetsfull base fra 50-tallet. Dessverre blir ikke settingen utnyttet fullt ut, og historien fremstår som ganske simpel. Lett og ledig underholdning mens det står på.
Karakter: 🚀🚀🚀
Blood & Ice (2009) av Robert Masello
Plott: Noen finner en mann og en kvinne lenket sammen, dypt nede i den antarktiske isen! De fordømte kjærestene bringes opp til overflaten. Når de tiner, våkner de til live! De er fra 1850-tallet! De tørster etter blod!
Anmeldelse: Det er sjelden jeg leser så dårlige bøker uten å hate livet mitt underveis. Denne var lesverdig i all sin utilstrekkelighet. Det tok 300 sider før det skjedde noe av relevans. Det er nok litt i overkant. Som litteratur er den ganske ujevn. Tilbakeblikkene til 1800-tallet er godt skrevne og har interessante personer (selv om hendelsene er poengløse), mens scenene fra nåtiden er platte og jeg finner ingen grunn til å bry meg om hovedpersonen. Prologen burde dessuten vært kuttet for å skape en viss spenning for bokens første 300 sider.
Karakter: 🚀🚀
Beneath the Dark Ice (2010) av Greig Beck
Plott: Et fly krasjlander i Antarktis og avslører et digert hulenettverk! Inn sendes et redningsteam av elitesoldater med Alex Hunter i spissen. Han har blitt skutt i huet av en psykopatisk russer. Kula han fortsatt har inne i hjernen har gitt ham superraske reflekser, enorm styrke og et misunnelsesverdig sanseapparat. I hulelabyrintene vil de finne rester etter en eldgammel sivilisasjon, men også en forhistorisk skrekk i form av en sint og sulten kraken! … pluss den tidligere nevnte russeren.
Anmeldelse: Elitesoldater med usannsynlige krefter er underholdende, men trasking rundt i underjordiske ganger blir litt kjedelig i lengden, selv med et hissig uhyre på størrelse med en jumbojet i ryggen. Jeg kan heller anbefale forhistorien, novellen Arcadian Genesis (2012).
Karakter: 🚀🚀
Tomorrow (2010) av Scott Patrick Campbell
Plott: To forskere som lopper Antarktis for kjerneprøver finner et romskip begravd halvannen kilometer nede i isen! Pentagon og diverse lands militærstyrker får snart ferten i oppdagelsen, og slår seg ned i syd i kampen om universets hemmeligheter.
Anmeldelse: Boka er full av gode ideer, men også klisjeer (vodka-elskende russer, effektive japser, en grisete tjukkas som fråtser junkfood), produktplassering, og forfatterens lidefulle tendens til å fortelle alle aspekter ved alle historiene. Han kunne med fordel valgt noen få tråder å forfølge, eventuelt skrevet tv-serier fremfor bøker. Plusspoeng for å være en av få verk hvor utgravingen tar lang tid og har mange spenningstopper, her er det ikke bare å røske med seg et frosset romvesen tilbake til basen.
Karakter: 🚀🚀
Antarktos Rising (2010) av Jeremy Robinson
Plott: Etter en global katastrofe er milliarder hjemløse. Redningen blir Antarktis, hvor isen smelter og viker for immigranter. Eller!? Det skal vise seg at noen tidligere beboere tiner opp sammen med isen, og de gir ikke opp kontinentet sitt uten kamp!
Anmeldelse: Ikke lest.
Forventningsnivå: Bare ordet «Antarktos» gjør meg sur og er nok bidragsytende til at denne har stått ulest i bokhylla i en årrekke. Med ryggen inn.
Thawing Eden (2010) av Paul David Binkley
Plott: Noen finner et blad med tilnærmet magiske evner under isen i Antarktis! På en ekspedisjon for å finne opphavet til planten, oppdager forskere intet mindre enn Edens hage, med slange, epler og full pakke.
Anmeldelse: Ikke lest ennå.
Forventningsnivå: Jeg mistenker sterkt at denne har tendenser til religiøse undertoner. Denne havner nok langt nede i bunken.
Desolate (2011) av Robert Brumm jr.
Plott: Howard dømmes til livstid i et eksperimentelt fengsel ved Antarktis. Fengselsoppholdet inkluderer tungt arbeid i en ulovlig gruve drevet av den korrupte fengselsvokteren. Langt nede i dypet finner de et romskip! Så begynner folk å dø!
Anmeldelse: Skulle ønske alle døde umiddelbart. Dette var tamt, kjedelig og elendig. Usympatisk hovedrolle, og platt språk kun slått av platt dialog. Jeg er også usikker på om jeg er beredt på å akseptere Brumm som et faktisk etternavn.
Karakter: 🚀
Blood and Ice (2011) av Lois Gresh
Plott: Romvesenvampyrer har sovet i Antarktis i århundrer når de begynner å våkne og flytte nordover.
Anmeldelse: Ikke lest. Har den i hylla, men der står den trygt og godt.
Forventningsnivå: Enda en bok som heter Blood and Ice hvor det er vampyrer i isen!? Originalitet er virkelig et oppbrukt konsept. Håper denne er bedre enn den forrige (2009), men coveret får meg til å tvile sterkt.
Origin (2012) av J.T. Brannan
Plott: En 40 000 år gammelt lik graves opp av isen i Antarktis, men det han ligger sammen med er langt mer teknologisk enn alderen skulle tilsi … Sannheten om menneskehetens opprinnelse ligger og venter her et sted, og forskeren Evelyn avslører den gjerne, men noen skulle sett at hemmeligheten forble under isen … …….
Anmeldelse: Boken gikk på snørra helt på tampen, men står likevel igjen som en av de beste isbøkene jeg har lest, om enn bare fordi de fleste er stup hakke ræva. Boken holder det lenge skjult nøyaktig hva som er funnet i isen og ikke minst hva det innebærer, og det bidrar til å holde spenningsnivået oppe. Ellers er historien en grei mishmash av Area 51 og konspirasjon rundt partikkelakseleratoren i Geneve. Synd at den altså snubler på tampen, hastig og abrupt, på en måte som gjør at historien føles ufullstendig.
Karakter: 🚀🚀🚀
Awakened from Ice (2012) av Marisa Chenery
Plott: Kåte Cassidy er ute og tråkker på en isbre i Alaska når hun finner en grotte, og inne i isgrotten finner hun seks menn som har ligget der i ti tusen år. Når hun berører en av dem, våkner han til live, og med det vekkes en voldsom sexlyst i dem begge! Det skal vise seg at alle mennene er kjempedeilige varulver.
Anmeldelse: Det føles rart å skrive det, men sexscenene var faktisk de beste i denne boken. Alt imellom var meget skrøpelig håndverk, venstrehåndsarbeid av typen «så skjedde det, og så skjedde det«. Prosaen er elendig, og all dialogen er folk som sier essensen av nøyaktig det de mener.
Beste/verste sitat: It was hard to tell with the thick furs they wore, but she guessed underneath their bodies would be heavily muscled.
Nest beste/verste sitat: «This is not possible,» she said. «Werewolves aren’t supposed to exist, and especially not telepathic ones.»
Karakter: 🚀
The Atlantis Gene (2013) av A.G. Riddle
Plott: Immari-folket har holdt sannheten om menneskets evolusjon hemmelig i to tusen år, på jakt etter en forhistorisk fiende som kan utslette menneskeheten. Nå kan letingen være over, for noen forskere på tokt utenfor Antarktis avdekker et mystisk byggverk dypt inne i et isfjell!
Anmeldelse: Denne debutromanen er ambisiøs så det holder, der den koker sammen omtrent hele verdenshistorien i et og samme komplott. De første to tredeler leses som manuset til en actionfilm, men derfra uteblir strukturen og handlingen faller litt sammen. Det trekkes også for en åpen slutt. Denne boka er ikke sterk nok til å invitere meg inn til oppfølgeren.
Karakter: 🚀🚀🚀
The Curiosity (2013) av Stephen P. Kiernan
Plott: Forskningsteamet til en slu forretningsmann finner et isfjell med en mann inni og klarer etter mye om og men å vekke ham til live. Han viser seg å være en dommer som døde for litt over hundre år siden. Den ene kvinnelige forskeren blir kanskje litt betatt av ham. Selv er han naivt opptatt av hvordan verden har blitt. Media er veldig interessert. Mange konservative er lite fornøyd med at folk plutselig skal kunne vekkes til live fra døden på denne måten. En journalist mistenker at hele greia er jug.
Anmeldelse: Mitt forsøk på å oppsummere plottet gjør egentlig ikke boken noen fortjeneste. Vi følger ganske mange folk, og det skjer ikke så mye oppsiktsvekkende, men det er en sjeldent god isbok og en dertil sjeldent god leseopplevelse. Sammenlignet med mye av makkverket som infiserer denne listen gjør boken en god jobb både i å bygge vitenskapen rundt det å vekke et menneske til live igjen, og i hvordan verden (forskningsmiljøet, journalistikken, de religiøse, etc.) faktisk sett ville forholdt seg til at noe sånt skjedde. Kanskje den best realistiske isboken jeg har lest?
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Melt Zone (2013) av Simon Rosser
Plott: Hva boken handler om? Godt spørsmål. Det virker som et oppkok av science fiction og nazi-mystikk. For oss is-fanatikere er det viktigste å få med seg at en satellitt fotograferer noe pussig på sin ferd over Antarktis. Tre klimatologer blir sendt for å undersøke, men faller ned i en bresprekk hvor de gjør en overraskende og dødelig oppdagelse!!!
Anmeldelse: Jeg har ennå ikke kommet til denne i bunken, og ser ingen grunn til å la den klatre i køen.
Shadowrun: Fire and Frost (2014) av Kai O’Connal
Plott: Et kobbel med folk er leid inn av en mystisk fyr for å finne et minst like mystisk kart. Ferden tar dem også med under isen i Antarktis.
Anmeldelse: Jeg spilte rollespillet Shadowrun i min ungdom, så jeg gikk løs på denne boken med en blanding av ærefrykt og frykt. Som en slags offisiell fan-fiction av et rollespill er det ikke grenser for hvor dårlig dette kunne ha blitt, men boken var slett ikke så verst. Det tar altfor lang tid før de kommer seg til isen, og handlingen er kanskje så som så, men persongalleriet er bra og dialogen god.
Karakter: 🚀🚀🚀
A Dream of Ice (2015) av Gillian Anderson og Jeff Rovin
Plott: Noen ser syner fra en forhistorisk sivilisasjon. Noen andre har funnet en stein som har magiske egenskaper. Han siste der ramler ned i en sprekk i isen i Antarktis og finner restene av nevnte sivilisasjon.
Anmeldelse: Kjedelige fantasy-greier. Jeg trodde boken aldri skulle ta slutt. Jeg skal innrømme at det er suboptimalt å hoppe inn i bok 2 i en serie, men når bok 1 ikke hadde ting i isen, ja så blir det sånn. Og det må da for svarte gå an å skrive en oppfølger og gjøre den forståelig selv om man ikke har vært gjennom forgjengeren.
Kuriosum: Skrevet av hun som spilte Dana Scully i X-Files, som med andre ord har bred funnet-i-isen-erfaring. I så måte hadde det vært lov å håpe på noe mer nyskapende enn det hun kommer opp med her. Når det er sagt, er medforfatteren en kjent skyggeskriver, så her kan man spørre seg hvor mye Gillian egentlig har vært borti tastaturet i det hele tatt. Jeg gir henne null skyld. Hun er fortsatt en helt i mine øyne.
Karakter: 🚀
The Girl in the Ice (2016) av Robert Bryndza
Plott: Liket av en ung sosietetskvinne blir funnet delvis frosset i isen i et tjern utenfor London. Noen har drept henne!
Anmeldelse: Pøh. Det er bare litt av hånden hennes som er frosset i isen. Resten ligger og dupper i vannet – under isen. For øvrig er dette en tretten-på-dusinet krim. Plusspoeng for at den bringer ismomentet inn i krimsjangeren og følgelig åpner is for et større publikum.
Karakter: 🚀
Devour (2016) av L.A. Larkin
Plott: Gravejournalisten Olivia Wolfe er ikke ukjent med eksotiske utflukter. Denne gangen blir hun sendt til Antarktis for å overvære britiske forskeres forsøk på å drille etter liv under isen. Der nede finner de ukjente bakterier. Så blir noen av forskerne myrdet!
Anmeldelse: Har ikke lest den ennå.
Forventningsnivå: Lavt. Visstnok en bok hvor vi sendes overalt, til Afghanistan og Nevada, for å avdekke en konspirasjon. Det forteller meg at det blir lite action i isen. Bakterier høres dessuten sykt dølt ut.
Out of the Ice (2016) av Ann Turner
Plott: Forskeren Laura Alvarado sendes til Antarktis for å undersøke en for lengst fraflyttet hvalfangststasjon. Noe er rart der, og når hun dykker ned i en ishule synes hun at hun ser en person si «hjelp» til henne. Kan det være sant?
Anmeldelse: Ikke lest. For å være helt presis: Noen har nok lest den, men ingen av dem som har lest den er meg.
Forventningsnivå: Høyt, om enn bare basert på at jeg synes omslaget er så bedårende vakkert.
The Ice Monster (2018) av David Walliams
Plott: Hjemløse Else er proaktivt hjemløs i kraft av at hun har rømt fra barnehjemmet i London. I skjul på Naturhistorisk museum får hun nyss i museets nye attraksjon: en isblokk med en vaskeekte mammut! Ved hjelp av torden og triks får hun vekket mammuten til live. Else og mammuten blir henrykt, men ikke alle er like fornøyd.
Forventningsnivå: Siden den gir seg ut for å være Roald Dahl-aktig både i illustrajonsstil og omtale, er forventningen noe Roald Dahl-aktig. Isfest med Roald Dahl? Ja takk!
Anmeldelse: Roald Dahl for en ny generasjon som ikke vet at Roald Dahls bøker fortsatt eksisterer og heller kan leses. Starter friskt med dahlske brutaliteter, men ebber ut i en evig rekke av «og så skjedde det» og onomatopoetika. Boken kommer ferdig-dyslektisert: Den er nesten praktisk uleselig fordi tekststørrelse og font bytter til stadighet, gjerne innad i setninger.
Karakter: 🚀🚀
Underneath (2019) av Robbie Dorman
Plott: Sykepleieren Mary får seg jobb på forskningsstasjonen Tau på Antarktis. De smarte forskerne der, med doktor Schuller i spissen, er på jakt etter en elementærpartikkel dypt nede i isen. Men jo dypere de borer, jo rarere blir de i hodene sine, alle sammen. Noe befinner seg i isen, og det forandrer dem.
Forventningsnivå: «Denne bør jaggu være bra», for de som designet bokomslaget har brukt nøyaktig samme skrifttype som jeg har brukt på bokomslaget på min egen roman Under isen (som jeg riktignok aldri kommer til å skrive ferdig, men likevel, jeg har coveret klart, så ligg unna!).
Anmeldelse: Romanen starter OK, men blir en aldri så liten saus av dårlig motiverte handlinger og sjangerskifter. Håper du liker blod og gørr.
Karakter: 🚀🚀🚀
Noveller
Le Messager de la planète (1924) av José Moselli
Plott: To forskere, deres guide og et kobbel med bikkjer blir fanget i en storm i Wilkes Land på Antarktis. Dernest oppdager de et delvis begravd romskip og et romvesen! De forsøker å kommunisere med romvesenet, så det er angivelig i live. Jeg vet ikke hvordan det forsøket fører frem.
Anmeldelse: Har ikke lest den. Kan ikke fransk. Men den finnes på engelsk under tittelen The Planetary Messenger. Har ikke lest den heller, enda jeg kan engelsk.
At the Mountains of Madness (1936) av H.P. Lovecraft
Plott: Et forskerteam på jakt etter bergarter i Antarktis, finner merkelige spor som leder dem til en hittil ukjent fjellkjede. Inne i en underjordisk hulesystem finner de døde eksemplarer av hittil ukjente arter! Men hvor døde er de egentlig? Ikke så veldig døde, men småampre av å bli dissekert. Teammedlemmer som overlever oppdager dernest rester av en eldgammel sivilisasjon under isen.
Anmeldelse: Novellen er memoarene til en av teammedlemmene. Han beskriver enhver erindring med pinlig nøyaktighet, også alle de irrelevante, kjemisk renset for dialog. Tempoet tilsvarer rushtrafikk. Unnskyld, ærbødige herr Lovecraft, men makan til tafatt skrivestil! Kuriosa: Novellen ble kontinuerlig nesten filmatisert av Guillermo del Toro i 20 år, før Ridley Scott stjal alle de gode ideene og rundjulte dem i Prometheus.
Karakter: 🚀 Konseptet er bra, her kunne det vanket flere med en annen innfallsvinkel.
The Resurrection of Jimber Jaw (1937) av Edgar Rice Burroughs
Plott: En flyver og en kryogenetiker (hendig!) må nødlande i Siberia, og finner en femti tusen år gammel huleboer nedfrosset i en isbre! De tiner ham like godt opp og tar ham med tilbake til Amerika, hvor han gjør det stort som bryter. Som brytere flest, skal han vise seg å ha veldig gammeldags kvinnesyn.
Anmeldelse: Jeg mistenker at herr Burroughs (mannen bak Tarzan, for øvrig) skrev dette etter innfallsmetoden en sen og fuktig lørdagskveld. Novellen tar ikke lang tid å lese, og var nok knapt mer tidkrevende å skrive.
Karakter: 🚀
The Fatal Quadrant av Arthur Burks (1938)
Plott: En forskergeni, hans søster og en journalist drar til Antarktis med en haug roboter. Robotene avdekker en fortapt sivilisasjon begravd under isen! Når robotene tiner bort isen, våkner sivilisasjonen til liv igjen og overtar kontrollen over robotene!
Anmeldelse: Historien er god nok, men den er dessverre ganske kjedelig fortalt.
Karakter: 🚀🚀
Antarctica Without Ice (2007) av LadyFaust
Plott: Franske arkeologer oppdager pyramidestrukturer under den smeltende antarktiske isen!
Anmeldelse: Slutter idet den begynner, og er kjemisk fri for originale ideer. Skrevet av en 14-åring, men det er ingen unnskyldning. Tål steken, eller velg mindre viktige tema å skrive om.
Karakter: 🚀
The Things (2010) av Peter Watts
Plott: Sagt enkelt, gjenforteller denne novellen The Thing (1982), bare sett fra romvesenets perspektiv.
Kuriosum: Tilgjengelig på nett hos Clarkesworld Magazine.
Anmeldelse: Fiks idé, og herlig løst. Skaper sympati for romvesenet som vi trodde var morderisk og ondt. Vesenet sliter på sin side med å forstå hvorfor menneskene absolutt vekte det opp til live, når det første de gjør er å prøve å ta livet av det. Forfriskende, men forutsetter at du har sett The Thing (1982).
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Arcadian Genesis (2012) av Greig Beck
Plott: Russerne avdekker et hundre tusen år gammelt objekt fra verdensrommet i isen/tundraen i Tsjetsjenia! Inni er en kjempekraftig energikilde, men også noe uforståelig som pulveriserer folk eller tar over kroppene deres. Det hele er litt uklart, men det som er sikkert er at den russiske presidenten har ulumske planer med oppdagelsen! Heldigvis sendes amerikanske elitesoldater inn for å redde dagen. Og verden.
Anmeldelse: Sa jeg «heldigvis»? Jeg mente «dessverre». Starten er knallgod, men selv om soldathelvetet riktignok er eksplosiv litteratur, kupper det faen meg hele narrativet, og alt det kule utenomjordiske kommer fullstendig i skyggen av patronporno. Pluss for et godt utgangspunkt og at novellen er velskrevet.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
The Secret Beneath the Ice (2012) av Andrew M. Crusoe
Plott: Et romskip blir angrepet ved landing på planeten Avani, og må nødlande på et isdekket kontinent på planeten. Skipets kunstige intelligens avdekker hulesystemer under isen! Der nede skjuler det seg en ring eller noe sånt!
Anmeldelse: Novellen er opptakten til en bokserie jeg aldri i verden kommer til å gidde å lese. Historien er så kjedelig presentert at en eventuell lydbok bør stemmesettes av Per-Kristian Foss.
Karakter: 🚀
Thing vs. Exotroopers (2012) av David N. Brown
Plott: Året er 2043, og en eller annen tropp drar til Antarktis hvor en tapt ekspedisjons oppdagelse nettopp har blitt oppdaget på nytt. Det er et romvesen som er en million år gammelt!
Anmeldelse: Det fremstår noe uklart hva jobben til disse exotroppene egentlig er, men det blir iallfall mye skyting og flammekasting av det. Dialogen er overraskende god. Resten matchet forventningene mine rimelig greit.
Karakter: 🚀
Yoshime Saito vs. The Thing From Beneath The Ice (2012) av Polera North
Plott: Fra forfatteren av The Orgy That Saved Mankind kommer denne novellen om en levende, svart slimpudding som blir funnet langt nede under den antarktiske isen. Det svarte slimet tas med til Tokyo for å forskes på. Biologen Yoshime klarer ikke å holde fingrene av fatet, eventuelt slimet av kroppen, når det viser seg at slimkladden kan danne tentakler som digger å klå på japanske damer.
Anmeldelse: Jøye meg, så førte altså fascinasjonen min for is meg også innom tentakkelporno-sjangeren. Novellen skal ha plusspoeng for å forsøket, men lite annet.
Karakter: 🚀
Beneath the Ice (2013) av W.H. Lock
Plott: To venner oppdager et eldgammelt kart i en død manns leilighet. Kartet lover akademisk ære og berømmelse … bare de finner stedet i Antarktis som kartet beskriver. Det gjør de. Der finner de prehistorisk faenskap nede i isen. Og inni seg finner de noe som er enda verre.
Kuriosum: Ble innsendt til en Lovecraft-aktig antologi – ble forkastet.
Anmeldelse: Det er ikke ofte jeg sier dette, men delen frem til vi kommer til isen er den beste. Det er ganske platt språk, og null originale ideer å spore her. Og dette er det ikke mye Lovecraft over, bortsett fra at uhyret nede i isen er tjuvlånt fra At the Mountains of Madness (1936).
Karakter: 🚀
Heller’s Tale: An Antarctic Novella (2016) av David Pablo Cohn
Plott: Forskere er på Antarktis hvor de forsker på forskning. En fyr faller gjennom isen og ender opp i en gammel, nedlagt base, hvis jeg ikke husker feil.
Anmeldelse: Det er sjelden jeg leser noe så kjedelig. Researchen er godt over snittet, prosaen sågar kurant, men hovedpersonen er generisk, han gjør ingenting og det skjer ham ingenting. Hva er vitsen da?
Karakter: 🚀🚀
Tegneserier og grafiske romaner
Donald Duck in «Luck of the North» (1949) av Carl Barks
Plott: Donald ser seg lei av lykken til Fetter Anton, og tegner et falskt skattekart som lokker Anton til isødet i det kalde nord. Donald får kalde føtter, og drar med seg nevøene sine for å redde Anton. Anton er imidlertid i storslag, og finner et gammelt vikingskip innfrosset i et isfjell!
Anmeldelse: Mye herlig kjekling mellom Donald og Anton her. Selve handlingen nordpå er ikke den mest inspirerte. Vikingskip kan sjelden hamle opp med romskip.
Karakter: 🚀🚀🚀
The Perfidious Perils of the Pusillanimous Prankster! i Superman #16 (1988)
Plott: Militæret fanger opp noe varmt under isen på Antarktis. Under masse is og slaps avdekkes en bevisstløs, vakker, blond kvinne, ikledd en variant av Supermanns kostyme. Det er Supergirl! Der har hun ligget i 200 år!
Anmeldelse: Vel, alt dette skjer hastig i løpet av bladets siste to sider. Hendelsene i forkant omhandler en slitsom kronidiot ved navn Prankster. I neste utgave får vi sikkert høre hva Supergirl finner på når hun kommer til bevissthet, men da er hun jo for lengst ute av isen.
Karakter: 🚀
🌌 Maksirobotenes invasjon (1989) i Donald Pocket 92
Plott: Et av Skrues lasteskip kommer over en gigantisk robot som er gjemt i isen! Petter Smart er smart, og klarer å slå den på. Den begynner å samle metallskrap til å lage kopier av seg selv. Det skal vise seg at den er plantet av romvesener fra planeten Brutus. Når menneskearten er utviklet nok til å klare å starte den, er vi klare til å bli slaver!
Anmeldelse: Denne fengslende historien var min inngang til sjangeren. Den fryktinngytende roboten ga meg mareritt som barn.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀🚀
Terror Beneath the Ice i Hawkman #32 (2004)
Plott: Hawkman og The Atom drar til Antarktis og oppdager en gjemt by bygget under Annen verdenskrig. En avglemt fiende venter på en sjanse til å bryte ut fra sitt isfengsel.
Anmeldelse: Ikke lest, eller sett, eller hva det enn kalles når det gjelder tegneserier.
The Sarcophagi of the Sixth Continent #2: Battle of the Spirits (2004)
Plott: Verdensutstillingen i Brüssel blir en tragisk affære med uforståelige ødeleggelser av diverse bygninger. Tre folk drar til Antarktis hvor opphavet til de mystiske elektriske ødeleggelsene synes å være, men de har ingen anelse om den skrekkelige hemmeligheten som skjuler seg under isen.
Anmeldelse: Ikke lest ennå. Kjøp den og send den til meg, så skal jeg bla gjennom den.
Forventningsnivå: Midt på treet. Jeg liker skrekkelige hemmeligheter, jeg. Og det spruter blod på coveret, gjør det ikke?
Glacial Period (2007)
Plott: En ekspedisjon bestående blant annet av genmanipulerte, snakkende, overvektige hunder er på ferd over et frosset kontinent i jakten på historier om fortiden når de tilfeldigvis snubler over Louvre der nede. Ekspedisjonen gjør sitt beste i å tolke den forsvunne sivilisasjonen basert på maleriene på veggene. Museumsgjenstandene har en ganske annen fortelling å berette.
Anmeldelse: Passelig absurd og fin ganske lenge. Begynte å kjede meg på slutten. Stilig konsept, men det holdt ikke helt inn. Må også trekke litt for at akkurat Louvre ble funnet i tettpakket snø, ikke is.
Karakter: 🚀🚀🚀
30 Days of Night – Night Again (2011)
Plott: Overlevende fra et vampyrangrep ramler inn på en forskningsstasjon i Alaska. Forskerne der har funnet noe pussig i isen som de sliter med å finne ut hva er! Det viser seg å være en torpedo fra Andre verdenskrig, men hvorfor er det noe som banker på innsiden av den?
Anmeldelse: Kul nok tegnestil, men forvirrende fremdrift i historien. Funnet-i-isen-delen av historien havner dessuten i skyggen av det helsikes blodsuger-dritet.
Karakter: 🚀🚀
V-Wars (Chronicles of the Vampire Wars #1) (2012) av Jonathan Maberry
Plott: Når den arktiske isen smelter, trer et forhistorisk virus frem. Det hilser på hvilende gener i vårt DNA og gjør oss til vampyrer! Det bryter ut krig mellom vampyrer og mennesker. Nei, det går ikke så greit om dagen, kan du si! Hvorfor hørte vi ikke på Al Gore!?
Anmeldelse: Ikke lest. Ble senere en TV-serie med samme navn.
Filmer
Return of the Ape Man (1944)
Plott: På en arktisk ekspedisjon finner to forskere en nedfrosset huleboer! Av en eller annen grunn beslutter de å transplantere en moderne hjerne inn i hodet på huleboeren.
Anmeldelse: Av alle ting jeg ikke har gjort her i verden, er å se denne én av dem. Jeg mistenker at dette er en av mange lure-is-historier, hvor synopsis i beste fall er uklart, og det viser seg at ingenting ligger i isen, men at huleboeren i dette tilfellet bare ligger forfrossen i en hule (han er jo en huleboer) et sted, ikke i isen. Psyken min tåler ikke mange flere slike skuffelser.
The Thing from Another World (1951)
Plott: En flyvende tallerken styrter på Nordpolen! En flyvende tallerken! Den smelter unna is i sammenstøtet, og fryser fast i isen. Militæret prøver å smelte den ut med en termittbombe, men sprenger hele saken. Isteden finner de et fastfrosset uhyre de tar med tilbake til basen. Der tiner vesenet, og våkner til live. Det viser seg å være en slags plante-Frankenstein som trenger menneskeblod for å dyrke kopier av seg selv. Løselig basert på boka Who Goes There? (1938).
Anmeldelse: Utilgivelig at de kuttet noe av det kuleste fra kildematerialet og erstattet det med planteideen. Kun tidskoloritten gjør denne severdig.
Karakter: 🚀
Reptilicus (1961)
Plott: Kobbergruvefolk i Lappland finner en frossen reptilhale. Når de tar den med til en professor i København, regenererer halen til et syrespyttende monster verden aldri har sett maken til – på sytti millioner år!
Anmeldelse: Plusspoeng for at Danmark var tidlig ute med å lage katastrofefilm. Absurd å se et monster vralte rundt på Tivoli i Køben. Syrespytting er heller ikke å forakte. Noe mer positivt er det dessverre ikke å trekke frem. Det er lov å ha dårlig råd når du skal lage film og derfor virkelig begredelige effekter (en bonde blir spist, og det ser ut som om noen flytter en slurvete utklipt papirlapp foran en plastleke), men et bedre manus enn dette koster ikke mye penger. Det meste er drepende kjedelig dialog, stort sett menn som forteller andre menn hva som skjer andre steder enn der de befinner seg, før en mann gir ordre til en annen mann om hva han skal foreta seg. Nitti prosent kunne vært klipt bort uten å miste noe.
Kuriosa: Regissøren begynte i 2001 å planlegge en remake for å ri bølgen etter suksessen til Godzilla-filmen fra 1998. Gud syntes det var en dårlig idé og tok livet av ham før preproduksjonen rakk å starte.
Karakter: 🚀🚀
The Navy vs. the Night Monsters (1966)
Plott: En forskningsekspedisjon avdekker antarktiske trær fra den første istiden! De tar med noen trær tilbake til en marinebase, men der viser trærne seg som de morderiske monstrene de er!
Kuriosum: Basert på boka The Monster from Earth’s End (1959).
Anmeldelse: Det kommer et hyl. Folk løper til. En person mangler. Gjenta åtte ganger. Man finner ut at det er trærne. Man tenner på dem. Ferdig.
Karakter: 🚀
Horror Express (1972)
Plott: På ekspedisjon i Himalaya har en professor (Christopher Lee) avdekket et nedfrosset menneskelignende vesen som kan være the missing link! Professoren tar vesenet med seg på den transsibirske jernbanen, hvor passasjerer begynner å falle fra en etter en. Obduksjoner viser at de avdødes hjerner er strippet for minner og kunnskap.
Yeti (1977)
Plott: En kjempesvær yeti blir oppdaget i en stor isblokk ved Newfoundlands kyst! Kjempen tines opp ved å henges fra et helikopter, angivelig for å simulere atmosfæren på yetiens hjemtrakter i Himalaya. Yetien våkner irritert til live og kidnapper et par barn.
Kuriosum: Ikke akkurat et kuriosum, men jeg stapper det her, siden jeg har så få spalter å plukke fra, og tydeligvis er fullstendig låst til mine egne prinsipper: Filmen ligger i sin helhet på YouTube.
🌌 The Thing (1982)
Plott: En amerikansk ekspedisjon er i Antarktis for å samle vitenskapelig data, når de oppdager at en norsk ekspedisjon i nærheten er utslettet av noe uforklarlig. Det viser seg at nordmennene har avdekket et romfartøy som har ligget i isen i 100 000 år!
Anmeldelse: Som den første isfilmen jeg så, vil The Thing alltid ha en spesiell plass i mitt iskalde hjerte. Skummel, med spesialeffekter som løsner opp stemningen. Det gis trekk for at romskipet allerede er utgravd når filmen begynner.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Iceman (1984)
Plott: Noen oppdager en neandertaler nedfrosset i isen i Arktis. Når han tines for obduksjon, våkner den 40 000 år gamle mannen til liv! En antropolog som tilfeldigvis er med, blir veldig opphengt i å bli kjent med neandertaleren og forstå språket hans.
Anmeldelse: En kvalitetsmessig berg-og-dal-bane. Høydepunktet er når neandertaleren synger med til Neil Youngs Heart of Gold. Generelt synes jeg neandertaleren blir ufordelaktig fremstilt som en underutviklet huleboer. Det er dessuten skuffende at han ikke blir sluppet løs i en amerikansk storby, men bare sitter og rauter på forskningsbasen.
Karakter: 🚀🚀
The Iceman Cometh (1989)
Plott: Det er det sekstende århundre. Det er Kina. To slåsskjemper slåss på toppen av et fjell, før de ramler ned i en isbre hvor de umiddelbart fryser til is. Fire hundre år senere tines de opp igjen. Men tror du de skjønner seg på moderne ting som fjernsyn og toaletter? Tror nok ikke det, hahaha!
Anmeldelse: Har ikke sett den. Så begynnelsen av remaken, men der ble de funnet i snø, ikke i is, så jeg så den ikke ferdig.
Forventningsnivå: Heller lavt.
Encino Man (1992)
Plott: En tenåring graver et hull i bakhagen sin for å lage et basseng der, og støter på en klump med is med en mann inni! Isklumpen tiner i garasjen, og den forhistoriske mannen tiner. Han viser seg dessverre å være Brendan Fraser, men tenåringen får både familie og skole til å tro at huleboeren er en estisk utvekslingsstudent.
Anmeldelse: Jeg tror dette var ment å være en komedie. Som filmen er et godt eksempel på, er ikke dette en tematikk man skal ta så lett på. Respektløst!
Karakter: Ingen romskip begravd i isen. Bare Brendan Fraser. :(
The X-Files: Fight the Future (1998)
Plott: Agentene Mulder og Scully avdekker et dødelig virus som kanskje har utenomjordisk opprinnelse.
Anmeldelse: Av plottet grunner du nok over hva filmen har å gjøre i denne listen, og du kan saktens spørre. Det er ikke før på slutten at Mulder roter seg til Antarktis, hvor han finner et hemmelig, underjordisk laboratorium hvor det forskes på romvesener. Filmen slutter med at et romskip stiger opp av isen og flyr av gårde! Filmen burde ha startet der, ikke sluttet der. Det meste annet var dørgende kjedelig.
Karakter: 🚀
Sometimes They Come Back … For More (1998)
Plott: Her har ikke Internett vært særlig behjelpelig i researchen min, men vi befinner oss iallfall i en ulovlig og hemmelig amerikansk gruvebase i Antarktis. Eldgamle og onde krefter slår til, og folk dør. Basert valg av sted for handlingen, og ikke minst filmplakaten, vil jeg anta at isen skjuler en del hemmeligheter.
Anmeldelse: Som du kanskje forstår, har jeg ennå ikke besudlet mitt rene sinn med denne filmen.
A.I. (2001)
Plott: David er en robot som så gjerne vil være et menneske. [SPOILER:] To tusen år senere er menneskeheten utdødd, polene er smeltet og Davids hjem Manhattan ligger begravd under mange titalls meter is. Fremtidens antropolog-roboter graver ut og Manhattan, finner David og slår ham på. Deretter blir det helt dust.
Anmeldelse: Dette er en treeeg film i to timer, før den blir hårreisende flau. Filmen er det største eksemplet på å misbruke “begravd i isen” som filmatisk grep. Dette hadde vært mulig å unnskylde hadde filmen vært hjemmelaget og hett Cyborg vs. Space-Man vs. Neanderthal, men Steven Spielberg burde visst bedre. Fy skam.
Karakter: Spielberg gravd ned i isen av fem mulige romskip begravd i isen.
New Alcatraz (2001)
Plott: Verdens farligste kriminelle er flyttet til et nytt høysikkerhetsfengsel i Antarktis. Isen under fengslet viser seg å huse en 25 meter lang forhistorisk slange! Den liker visst ikke å vekkes fra dvale, for den begynner å sluke folk.
Kuriosum: Fikk oppfølgeren Boa vs. Python, hvor kjempeslangene begir seg inn i storbyen.
Anmeldelse: Akkurat som du forventer. Dean Cain i hovedrollen. CGI sannsynligvis utarbeidet av Dean Cain. Manus skrevet av rumpa til Dean Cain.
Karakter: En plastmodell av et romskip begravd i isen av fem mulige romskip begravd i isen.
Alien Hunter (2003)
Plott: Forskere på genmodifisert mat har av en eller annen grunn lagt basen sin på Sydpolen. Der fanger de opp et signal, som kommer fra en utenomjordisk rømningskapsel begravd i isen! På tross av at signalet viser seg å bety DO NOT OPEN på klokke-ren engelsk, åpner matforskerne kapselen. Det var dumt, for kapselen inneholder et patogent romvesen og visuelle effekter fra januarsalget til Europris.
Anmeldelse: James Spader.
Karakter: 🚀
Deep Freeze (2003)
Plott: En gruppe studenter besøker en borestasjon i Antarktis. Det de ikke vet, er at en forhistorisk trilobitt har blitt hentet opp av isen. Før den rekker å bli transportert til Amerika, tiner den og begynner å drepe menneskene den kommer over.
Anmeldelse: Det må da finnes skumlere forhistoriske dyr å ta av? Ikke at det hadde hjulpet filmen stort. Det jeg fikk ut av dette var å innse på hvor gode flinke skuespillere faktisk er. Ingenting i historien gir mening. Dette var mer makk- enn mesterverk. Noen tok for lett på oppgaven, og beviser at “umiddelbar suksess” ikke er det eneste svaret på ligningen Antarktis + Tinende monster + Storm + Avskåret forskningsstasjon.
Karakter: 🚀
Aliens vs. Predator (2004)
Plott: Noen har oppdaget en pyramide langt nede under isen på Bouvetøya! Noen amerikanske arkeologer og forskere graver seg ned dit, og havner midt i en kamp mellom to pussige romvesenarter!
Anmeldelse: Alt frem til romvesnene dukker opp er kjempekult! Alt etterpå er ikke så verst, det foregår tross alt i en pyramide under isen! Dessuten får vi lære om menneskets opphav, noe som jo i og for seg kan være nyttig.
Karakter: 🚀🚀🚀
National Treasure (2004)
Plott: Historiker og skattejeger Ben Gates (Nicolas Cage) drar på ekspedisjon til Arktis og finner en gallionsfigur stikkende opp av isen! Et helt skip fra kolonitiden er begravd under isen! Noe inni skipet får Ben til å forstå at det på baksiden av den originale Uavhengighetserklæringen er tegnet et skattekart. Fyren blir helt besatt, og drar tilbake til USA og stjeler nasjonalskatten i jakt på flere nasjonalskatter. Mye vil ha mer.
Anmeldelse: Lite er så kult som skattejakt! … hvis du er åtte år og flasket opp på Hakkespettboken! Selv er jeg mye eldre og flasket opp på Hakkespettboken, så jeg synes godt Ben Gates kunne ha holdt seg i Arktis, gravd dypere i isen og funnet kulere ting.
Karakter: 🚀
Retrograde (2004)
Plott: Et eller annet slags team et eller annet sted i Arktis er på utkikk etter et eller annet. De kommer over fragmenter av asteroider, som inneholder en dødelig bakterie som omtrent kommer til å kverke hele menneskeheten! Heldigvis kommer Dolph Lundgren og noen andre seilende inn fra fremtiden for å hindre oppdagelsen før den skjer. Dessverre er det mytteri på gang blant Lundgrens menn.
Anmeldelse: Jeg har ikke sett den, og når jeg ser den er det mulig den forsvinner fra listen. Jeg klarer ikke å få Internett til å bekrefte eller avkrefte om asteroidefragmentene befinner seg nedi isen eller oppå.
Transformers (2007)
Plott: I 1897 leder kaptein Witwicky en ekspedisjon i Arktis. Nedfrosset i isen finner de en utenomjordisk robot, som kræsjlandet der under siste istid! Roboten tas med til Hooverdammen for undersøkelser, hvor den i vår tid tines og vekkes til live av andre roboter fra verdensrommet. Alle robotene kan, eh, gjøre seg om til diverse kjøretøy.
Anmeldelse: Jeg har ingenting imot at det avdekkes utenomjordiske roboter i isen, det synes jeg er helt topp. At det eneste det fører til, er at robotene krangler med hverandre og tryller seg om til biler, har jeg lite til overs for.
Karakter: 🚀
The Thaw (2009)
Plott: Val Kilmer forsker på global oppvarmings påvirkning på isbjørner. Langt nord i Canada finner han en isbjørn som spiser på en mammut som har kommet til syne i en smeltende isbre. Det skal vise seg at mammuten inneholder forhistoriske parasitter som like gjerne legger egg i folk!
Anmeldelse: Det smøres tjukt på med klimapropaganda og tynt på med historie. Det er synd, for med motsatt miks kunne man ha lyktes bedre med begge deler.
Karakter: 🚀
Whiteout (2009)
Plott: En morder er løs i Antarktis. Det høres kanskje ikke så skummelt ut i et slikt øde landskap, men det er altså noen forskere der i en base, blant annet. Kate Beckinsale er etterforsker på stedet. Plutselig faller hun gjennom isen og oppå et russisk fraktfly fra 50-tallet! Inne i flyet er det en åpen boks hvor det mangler sylindere med noe som kanskje var kjernebrensel!
Anmeldelse: Ikke sett. Høres ganske kjedelig ut fra et isperspektiv. Her må det mye skyting til for å gjøre dette severdig.
Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (2009)
Plott: Et par mammuter, en sabeltanntiger og et dovendyr oppdager en skjult verden under isen, full av dinosaurer!
Anmeldelse: Jeg har ikke mer å si enn at dette var råkjedelig. Animert mammutfødsel, wtf, hvem var det som ba om det? Hvor blir det av romvesnene?
Karakter: 🚀
Rare Exports: A Christmas Tale (2010)
Plott: For mange århundrer siden klarte noen på den finske landsbygda å fange et monster som lenge hadde stjålet de uskikkelige barna deres. Monsteret ble gjemt i isen ved et fjell. Århundrer med hviskeleken forkvaklet dessverre skrekkhistorien om mannen vi i dag kjenner som den trivelige og godlynte Julenissen. Derfor er det med stor entusiasme den forfrosne mannen graves ut og vekkes til live …
Anmeldelse: Denne har jeg ikke sett, men for en åpenbaring det vil bli!
The Last Airbender (2010)
Plott: Et søskenpar bor på en avart av jordkloden hvor fire ulike folkeslag kontrollerer fire ulike former for CGI. I en kulisse som ligner Sydpolen oppdager de noe som lyser under isen! Det viser seg å være en guttunge og Falkor fra The Neverending Story. Pjokken er teknisk sett hundgammel, da han har vært frosset i isen i et århundre, og viser seg å være den sagnomsuste Avatar (ikke filmen til James Cameron, men … noe annet).
Kuriosum: Guttungen i hovedrollen hadde null erfaring med skuespill i forkant av innspilling. Og i etterkant.
Anmeldelse: Etter å ha gått ut høyt med The Sixth Sense, har M. Night Shyamalan etter hvert degenerert til å bli Hollywoods myggstikk. Dette må være noe av det største våset jeg har sett. Heldigvis har jeg ikke sett tegneserien dette er basert på. Alle som har gjort det og sett filmatiseringen etterpå har visstnok hengt seg.
Karakter: Null romskip begravd i isen av fem mulige romskip begravd i isen.
Arctic Predator (2010)
Plott: En forskerteam i Arktis finner et skipsvrak fra 1800-tallet under 100 meter med is! Når Dean Cain kommer og graver seg ned til det, slipper et utenomjordisk ismonster løs! Monsteret begynner å myrde for å kunne gjenoppta sin opprinnelige form (gass)!
Anmeldelse: Dean Cain, din lille luring, gjemte du deg her også!? Dette var skralt. Effektene kunne med fordel vært erstattet av en plastpose. Manuset også.
Karakter: 🚀
🌌 The Thing (2011)
Plott: Et forskerteam finner et krasjlandet romskip og et romvesen frosset ned i den arktiske isen! De tar romvesenet med tilbake til basen, hvor det angriper og infiserer dem. Filmen er forløperen til The Thing (1982).
Anmeldelse: Da handlingen som sådan er ganske lik The Thing (1982) kan man spørre seg om det var nødvendig å lage denne filmen. Men det var det. I motsetning til 1982-versjonen får vi i 2011-versjonen bli med på oppdagelsen av romskipet og -vesenet, samt høre nordmenn synge Jeg gikk en tur på stien i en Hollywood-film.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Captain America (2011)
Plott: Forskere i Arktis oppdager et digert fly i isen! Inne i flyet finner de en nedfrosset Captain America, langt utenfor sitt virkeområde. Kapteinen vekkes til live, og klargjøres til kamp av en raring med øyelapp.
Anmeldelse: Filmen handler dessverre om det som leder Captain America frem mot å styrte i isen. To timer forhistorie for to minutter Arktis? Takk, men nei takk.
Karakter: Null romskip begravd i isen av fem mulige romskip begravd i isen.
Man of Steel (2013)
Plott: Noen finner et atten tusen år gammelt romskip i den kanadiske isen! Et romvesen (som ser til forveksling ut som et veltrent menneske) tar i bruk romskipet som hjemmekontor. Så kommer andre romvesner til Jorden for å lage en time med uavbrutte eksplosjoner.
Anmeldelse: Fy for en grov underutnyttelse av romskip i isen. Denne i grunnen banebrytende oppdagelsen gis ingen tyngde. Seerne gir blaffen, de kjenner jo allerede til romvesenet. Verdenen i filmen rekker ikke å bry seg, før det dukker opp ferske romskip og de får annet å tenke på.
Karakter: 🚀
🌌 45 Years (2015)
Plott: Når gamle hemmeligheter tiner, kjølner ekteskapet. Et eldre ektepar planlegger å markere 45-årsdagen sin med storslått feiring. Samme uke som festen skal finne sted mottar mannen et brev i posten fra utlandet. For over femti år siden forsvant kjæresten hans på fjelltur. Nå er liket hennes funnet frosset i isen. Navnet hennes har kona hørt før, men hun begynner snart å mistenke at kvinnen har betydd mer for ektemannen hennes enn hun har visst.
Anmeldelse: Et drama om hva det betyr å elske noen, og hemmelighetene vi holder fra våre nærmeste. Denne filmen er med god margin en avviker i denne lista – ikke noe spor av sci-fi her (men det er ganske søkt at en menneske som faller ned en bresprekk skal ende perfekt bevart i is). Først av alt burde flere filmer ha gamlinger i hovedrollene. Man snakker mye om representasjon i film, men sjelden relatert til alderssegment. Jeg ser gjerne flere filmer om det indre livet i et langvarig ekteskap, dette var bra greier. Veldig sårt og etter hver trist, da. Ikke forvent romskip eller annen moro.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Ice Age: Collision Course (2016)
Plott: Et ekorn som prøver å gjemme unna en nøtt finner et romskip i isen! Ekornet klarer ved et uhell å starte romskipet, og flyr gjennom solsystemet. På sin ferd klarer det å dulte borti en asteroide, slik at den skifter retning og nå farer rett mot Jorden! Der prøver en dunge mammuter, et par sabeltanntigre, en ny dunge dovendyr, noen flyvende dinosaurer og en forstyrret røyskatt å hindre undergangen. Nevnte jeg at dette er en animasjonsfilm?
Anmeldelse: For en forrykende start! Romskipet i isen er fortryllende! Derfra blir det raskt ganske uinteressant, men denne filmen er mye bedre enn sin forgjenger fra 2009 (som du finner lenger oppe i listen her), så alt i alt er jeg positivt overrasket.
Karakter: 🚀🚀🚀
Godzilla: King of the Monsters (2019)
Plott: De fleste gamle myter om gedigne fabeldyr viser seg å være sanne. Det tjukke japanske radioaktive trollet Godzilla har allerede tråkket i stykker Los Angeles, nå våkner en haug andre monstre til liv og er klar for å lage enda mer bruduljer verden over. Deriblant vekkes en trehodet idiot opp nede i isen i Antarktis! Men hvorfor våkner de? Har noen onde mennesker kanskje en finger med i spillet?
Anmeldelse: Strengt tatt er dette møl fra ende til annen. Du blir lei av datamaskinenes effektsprell allerede i løpet av første setpiece. Sytten gedigne monstre i en og samme film blir for mange. Filmen tilbringer litt tid på Antarktis, og det setter vi pris på, selv om sekvensen har null nytt å tilføre is-sjangeren.
Karakter: 🚀🚀
The Tomorrow War (2021)
Plott: Chris Pratt sitter i sofaen og ser på finalen i fotball-VM i Qatar når lufta spjærer og soldater fra fremtiden trer ut. Verden er under angrep fra romvesener, sier de. Vi trenger soldater, sier de. Chris Pratt slenger seg inn i fremtiden hvor han får gleden av å møte sin datter i voksen utgave, samt en haug bestiale romvesener med lite til overs for hans følelser.
Anmeldelse: Her var det mye rart, selv for en tidsreisefilm. Det gir forskrekkelig lite mening for folkene fra 2051 å hente sivile fra fortiden for å kjempe en umulig kamp. Særlig når fremtiden blir fremstilt som en kamp mot klokka for å få utviklet en mikstur som kan ta livet av romvesnene. I og med at folk og gjenstander kan fraktes mellom tiårene, kan de ikke bare flytte forskningen til 2022 og gi seg selv tredve års forsprang? Jeg håpet i det lengste på at folkene i fremtiden i hemmelighet hadde inngått et kompromiss med romvesnene: «Vi skaffer dere menneskekjøtt (fra en fortid vi driter i), så lar dere oss være i fred», men filmen ønsker ingen originale ideer velkommen.
Filmens utgangspunkt om en senere generasjon som ber dagens generasjon om hjelp stinker av Greta Thunberg, og romvesnene som en allegori for klimaendringene blir ikke mindre tydelig når smeltende is dukker opp. Det skjer sent i filmen, så jeg skal ikke si mer (det er vel spoiler nok at filmen befinner seg i denne lista) annet enn at dette selvsagt er den beste delen av filmen. Null originalitet å spore der heller, men skal vi først lide oss gjennom forslitte sjangerklisjeer, må det gjerne finne sted i isødet.
Karakter: 🚀
TV-serie-episoder
The Ice Warriors (Doctor Who, 1967)
Plott: Isbreer tar over verden i en fjern fremtid. I arbeidet med å smelte dem unna oppdager britiske forskere en mann i rustning i isen! Forskeren tar med ismannen tilbake til forskningsbasen, hvor han tiner! Iskrigeren våkner til liv igjen, og er mannevond og fra Mars! Finnes det kanskje et romskip i isen også?
Kuriosum: Episode 2 og 3 av 6 er tapt for alltid, ingen har dem. Da serien ble lansert på DVD i 2013, var det derfor med tegnefilm-versjoner av de manglende episodene.
Anmeldelse: Iskrigerne er veldig, veldig kule. Jeg kan lett se for meg at de skremte vannet av ungene på 60-tallet. Resten er ganske rølete, langdrygt og/eller meningsløst.
Karakter: 🚀🚀🚀
The Seeds of Doom (Doctor Who, 1976)
Plott: Britiske forskere finner en belg begravd i permafrosten i Antarktis. Tilbake på basen vokser den, og når den åpner seg, tyter en tentakkel ut og stikker den ene forskeren og han blir forvandlet til et slags plantemonster! Belgen må være fra verdensrommet!
Anmeldelse: Mitt første møte med Doctor Who. Doktoren gjorde et meget godt førsteinntrykk. Historien knabber flere ideer fra den begredelige The Thing from Another World (1951), men gjør dem bra og gir dem mening. Kvaliteten er høyere i de første 4 av 6 episoder, men alt i alt en fornøyelig opplevelse.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Unfrozen Caveman Lawyer (Saturday Night Live, 1991-1996)
Plott: Under siste istid faller neandertalen Keyrock ned i en bresprekk. I 1988 oppdages han av forskere, som tiner ham opp! Keyrock begynner å studere jus, og blir senere forsvarsadvokat.
Anmeldelse: Jeg har sett de episodene jeg har klart å grave frem på nettet (som var skuffende få), og må vel få innrømme at selv om konseptet er en fin, liten spiker, ble det lite å koke suppe på etter hvert. Dette var nok morsommere i sketsjenes samtid (for ikke å si huleboerens).
Karakter: 🚀
Kamasutra: The Ultimate Sex Adventure (1991)
Plott: En vakker prinsesse oppdages nedfrosset i en hule i isen i Himalaya! Hun vekkes til live! En mann fra fortiden eller en annen dimensjon eller tilsvarende kommer for å ta henne! Bakfra!
Anmeldelse: Jeg er en svoren motstander av japanske tegnefilmer. Jeg har ikke like mye imot sex, men å blande de to fremstår likevel som en dårlig idé. Her tillates folk i begge leire å bli misfornøyde: Anime-elskere blir sannsynligvis brydd av sexscenene, mens sexerne sexer at det er for lite sex i sexen (hva er vel sex uten kjønnsorganer, uansex?).
Karakter: 🚀
Ice (The X-Files, 1993)
Plott: Geofysikere henter ut 200 000 år gamle kjerneprøver fra isen i Alaska, og snart har de alle drept hverandre. Mulder og Scully tar saken. De avdekker at forskerne har drillet inn i et meteorkrater og har dratt opp en utenomjordisk parasitt! Snart oppstår mistillit innad i teamet med etterforskere, hvem iblant dem er infisert?
Anmeldelse: Uttalt inspirert av Who Goes There? (1938), men det er en god ting. Klassisk X-files med oppdagelser i isen, kan det bli bedre? Nesten ikke!
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Timeless (Star Trek: Voyager, 1998)
Plott: Pilotforsøket med en ny kvantumreaktor-kjernehypermotor (eller noe) går ille, og romskipet USS Voyager ramler ut av hyperfart (eller noe) og kræsjlander på en isplanet. Alle 150 om bord dør. 15 år senere oppdages skipet under 20 meter med is! Ved å sende beskjed gjennom tid i hodet til en robot (eller noe) om bord i skipet forsøker de å unngå katastrofe som riktignok allerede har skjedd.
Anmeldelse: Star Trek er et salig rot, og jeg har aldri likt det. Når det er sagt, likte jeg plottideen her. Det er ganske friskt å starte en episode av en TV-serie med å vise at alle rollefigurene er døde og ihjelfrosset. Synd det kan knipses bort med tidsreisende e-post.
Karakter: 🚀🚀
Frozen (Stargate SG-1, 2002)
Plott: Et team undersøker området i Antarktis hvor den andre stjerneporten ble funnet. Der finner de en frossen gæmlis! Teamet blir infisert av et dødelig virus. Gæmlisen må rydde opp, men til hvilken pris?
Anmeldelse: Ingen originale ideer å spore her. Kvinnfolket i isen er i praksis Milla Jovovich fra The Fifth Element. Virus kjenner vi blant annet fra X-Files-episoden Ice (1993). Mye skal trykkes inn på fattige 45 minutter. Dette hadde gjort seg bedre som et lengre handlingsforløp over flere episoder.
Karakter: 🚀
Regeneration (Star Trek: Enterprise, 2003)
Plott: Et forskerteam avdekker et styrtet romskip i Arktis! I isen finner de nedfrossede romvesner med kybernetiske implantater! De har ligget der i 100 år! Forskerne tar dem med tilbake til basen sin, hvor romvesnene tiner, våkner til live, går til angrep og stikker av ut i selveste verdensrommet.
Anmeldelse: Kul start, men episoden rusher forbi alt det kule i Arktis for å rote rundt med nanovirus og slavebinding av menneskeheten og sånn. Okei, det hørtes ganske stilig ut når jeg sier det sånn, men det er altså kjedelig i praksis. Mer is og mindre teknoprat, takk.
Karakter: 🚀
Rising (Stargate: Atlantis, 2004)
Plott: En hittil ukjent romportal oppdages i isen i Antarktis! Et team tar turen gjennom portalen til en annen galakse, og ender jaggu opp i selveste Atlantis. Der oppdager de dessverre at det finnes en slem rase romvesener som lever av å suge livskraften ut av folk.
Anmeldelse: Denne pilotepisoden gir ingen lyst til å se flere episoder. Oppdagelsen av en forhistorisk by forlatt av vesener med avansert teknologi lysår foran oss skal være noe av det kuleste man kan se på en TV-skjerm. Isteden er det bare masse mas om energimangel og overtro. Trekk også for at romportalen i isen for lengst er oppdaget når episoden starter.
Karakter: 🚀
Tundra (The Mighty Boosh, 2004)
Plott: En oppdagelsesreisende som dro til Arktis etter et verdifullt egg kom aldri tilbake. De dyrehageansatte Howard og Vince drar dit på leting etter det, og finner den oppdagelsesreisende og hans siste ord frosset i isen!
Anmeldelse: Det er begrenset hvor dårlig britisk humor kan bli. Dette var ganske bra, passe tullete. Pluss for arktisk rap og jobbintervjuet til Howard og Vinces etterfølgere.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
The Waters of Mars (Doctor Who, 2009)
Plott: Vi er på basen Bowie Base One på Mars, året er 2059. To av mannskapet blir angrepet av et mystisk virus som tar over kroppene deres og gjør at de, tja, utskiller vann i store kvanta. Viruset viser seg å komme fra isbreen de bruker som kilde til drikkevann!
Anmeldelse: En salig blanding av The Thing, 28 Days Later og Alien – ingen dårlig treenighet. Både morsom og til tider regelrett skummel og ekkel.
Kuriosum: Minst den tredje gangen Dr. Who-serien bruker «noe er funnet i isen» som bakteppe for en historie (se se The Ice Warriors og The Seeds of Doom ovenfor). Hvis ikke det er det endelige beviset på hvor rått det er å finne noe kult i isen, så vet ikke jeg.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Fortitude (2015)
Plott: I den arktiske byen Fortitude blir en forsker drept, men samma det, hør på dette, da: Uvanlig varme dager gir rekordsmelting av is, noe som gjør at gamle hemmeligheter under byen kommer til overflaten igjen. Ryktene sier at episodene 1 og 12 er relevante her.
Anmeldelse: Har ikke sett serien ennå.
Forventningsnivå: Labert. Ryktene sier også at serien er elendig.
Lego City Arctic (2018)
Plott: Tja, plott og plott. Dette er en miniserie med noen få og korte episoder som tar utgangspunkt i Lego-serien Lego City Arctic Expedition (anmeldt lenger nede). Dobbeltepisoden Mammoth Meltdown er kanskje den som har mest historie. Der finner teamet en mammut i isen! Den fraktes med helikopter, blir stjålet av tjuvradder og ender opp i en biljakt og slukker en brann. Ganske vilt!
Anmeldelse: Humoren er ikke helt på Lego-Batman-nivå, og handlingen er sporadisk og innfallsrik. Men scenen med mammut-isklumpen inne i et bysentrum hadde jeg kommet til å digget i enhver annen TV- eller filmsetting, så jeg kan ikke bli for streng her heller.
Karakter: 🚀🚀🚀
V-Wars (2019–)
Plott: Helvete er løs for doktor Luther Swann når klimaendringene gjør at et virus i isen slipper ut. Det er ikke et hvilket som helst virus heller, for det gjør mennesker til vampyrer!!
Forventningsnivå: Jeg liker ikke vampyrer. De fascinerer meg ikke. Og han som informerte meg om TV-serien sa at dette var søppel av verste sort. Resirkulert, men ikke resirkulerbart.
Anmeldelse: Litt nordpol helt i starten, og alt etterpå er helt forferdelig (anmeldelsen er basert på første episode). De lærde strides om hva som er verst – skuespillet til hovedrollen eller CGI-vampyrtennene til kompisen hans. Dette var grusomt. Jeg har til gode å erfare is-historier hvor vampyrer er en vellykket ingrediens.
Karakter: 🚀
Katla (2021)
Plott: Vulkanutbrudd på Island! Smelting av isbre! Snart dukker et nakent menneske innsmurt i aske opp fra ingensteder. For henne har tyve år forduftet på et blunk, mens hun er like ung. Hjemme i Sverige bor den eldre versjonen av henne og blir mildt sagt forfjamset når hun får vite at hun har dukket opp på Island.
Forventningsnivå: Traileren tegnet en bilde som blandet det beste fra Twin Peaks og Dark. Og kanskje Stranger Things. Det er en potent miks. Island er ikke den verste backdropen for noe sånt.
Anmeldelse: Sees nå.
Brettspill
Who goes there? (2018)
Plott: Du og vennene dine utgjør et forskerteam i Antarktis som har funnet og gravd opp et romvesen fra isen! Romvesenet våkner og infiserer dere, en etter en! Hvem er snille, hvem er slemme! Jeg vet ikke! Hjelp!
Kuriosum: Basert på novellen med samme navn (1938), som igjen inspirerte alle The Thing-filmene.
Anmeldelse: Hyggelig og artig Kickstarter-spill, selv om det var fryktelig mye regler å sette seg inn i, og en ufattelig klønete slutt. Spillet legger opp til en voldsom paranoia og løgn og bedrag, men for å være ærlig har det for lite å si om man blir infisert eller ikke.
Karakter: 🚀🚀🚀
Ice: The Board Game (2021)
Plott: Jeg vet ikke om dette brettspillet har noe som kvalifiserer til et plott. Du er på Sydpolen sammen med en del andre forskere og utgravere. Slik jeg har forstått det skal du prøve å være den som klarer å grave ut mest mulig og best mulig digg fra isen.
Forventningsnivå: Helt genialt plott. Gravingen ser kul ut. Artworken er nydelig. Bring it on!
Leker
Lego City Arctic Expedition (2018)
Bestanddeler: Dette er en serie med Lego-pakker som alle har ulike deler av et arktisk ekspedisjonsteam – og forhistoriske dyr som er frosset i isen! Her er beltebiler, mammuter og ishakker om hverandre. Pakken jeg kjøpte (60193) er avbildet til høyre og inneholder blant annet et helikopter og en sabeltanntiger i is!
Anmeldelse: Jeg har ikke åpnet boksen ennå. Jeg synes ærlig talt ikke det er like stas å bygge eller leke med Lego lenger. Men det blir. Og jeg skal gi full rapport. Det blir nok en god karakter uansett.
Sanger
Frozen Man (1991) av James Taylor
Plott: En mann faller over bord på en verdensomseiling og havner i isen i et århundre før han blir vekket til live. Det er ikke like kult som han tror i utgangspunktet. Kona og dattera er jo for lengst døde.
Kuriosum: Inspirerte romanen The Curiosity (2013).
Anmeldelse: Fin folkrock-trall. Plusspoeng for et fullstendig narrativ gjennom sangteksten.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Under isen (1996) av Postgirobygget
Plott: En jente blir oppdaget under isen, ganske nære land! Hun har dødd i en tragisk drukningsulykke mens de andre hadde hoppekonkurranse. Mens en synger en sørgelig sang om hvordan livet plutselig blir altfor kort og natten altfor lang, knuser noen andre isen og drar jenta på land.
Anmeldelse: Det er litt kjedelig at det bare er en jente, og ikke et romskip. Hun kan dessuten umulig ha ligget der særlig lenge, sånn som 100 000 år er. På den andre siden er det ganske gripende med tragiske drukningsulykker.
Karakter: 🚀🚀
Virkeligheten
Nedenstående hendelse burde snarest kunne inspirere noen fantasifulle science fiction-bøker eller -filmer.
Flystyrten i Andesfjellene (1947)
Plott: Rundt årtusenskiftet begynner vrakrester å kravle ut av en isbre i Andesfjellene. Det viser seg å være fra et fly som forsvant i 1947, over femti år tidligere. Det siste livstegnet fra flyet var morse-beskjeden STENDEC, som gjentas tre ganger før flyet ble borte. Koden er aldri forklart.
Anmeldelse: At et fly som alle husker at forsvant over Andesfjellene omsider dukker opp i isen der, er ikke så fantastisk fascinerende i seg selv. STENDEC-gåten hjelper, det skal sies.
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Bakterier fra isen dreper gutt (2016)
Plott: Permafrosten tiner på den russiske tundraen. Bakterier som fører til miltbrann kommer opp av isen. En gutt i Sibir blir smittet og dør, over 90 personer smittes. Forskere tror også andre bakterier og virus kan dukke opp fra isen.
Anmeldelse: Naturen tar hevn når menneskene klusser med klimaet. Dette har jeg sansen for. Fascinerende, gripende, dønn dramatisk, og det beste av alt: ingen vet hvor det hele slutter ennå. Spennende!
Karakter: 🚀🚀🚀🚀
Hestekadaveret i krateret (2018)
Plott: Permafrosten tiner på den sibirske taigaen. Stadig flere forhistoriske dyr oppdages i området! Alle dyrene er døde. Det er også unghesten som noen forskere fra universitetet i Jakutsk avdekker i et krater. De kaller hesten for «godt bevart», men det spørs om dyret vil være enig i den beskrivelsen.
Anmeldelse: Døde dyr er vel og bra, men det kan liksom ikke måle seg med virus.
Karakter: 🚀🚀