Anmeldelse: Dialogue av Robert McKee

Bokcover DialogueI dag ser vi på skrivetips-boken Dialogue: The Art of Verbal Action for Page, Stage and Screen (2016) av Robert McKee.

Bokomtale

Robert McKee er ikke hvem som helst, han er en mann med betydelig pondus i skrivemiljøet. Hans bok Story: Style, Structure, Substance and the Principles of Screenwriting (1997) er en bauta blant manusforfattere og andre som er opptatt av hvordan man strukturerer en god historie. Når han følger opp med en egen bok om dialog, er det derfor verdt å følge med.

Det blir faktisk for enkelt å kalle Dialogue en bok om dialog, for boken handler om mer enn det. Den tar også for seg alt det som ligger bak samtalene som må til for å gjøre replikkene gode og meningsfulle. Derfor omtaler boken også tema som karakterisering, motivasjon og intensjon, og andre former for dynamikk som sikkert hører like godt hjemme i Story som her.

Positive sider

Boken er grundig og grunnleggende på en måte jeg ikke forventet. Den handler i veldig liten grad om hvordan du konkret utformer den enkelte replikken, men tar du alle lærdommene i boken til deg, er du likevel godt rustet til å skape en gnistrende og ektefølt replikkveksling som tar både historien og rollefigurene dine videre.

Boken bruker god plass på konkrete eksempler fra både TV, film, bøker og teater.

Negative sider

Fikk jeg mer enn jeg forventet, eller fikk jeg bare andre ting enn jeg forventet? Selv om de positive sidene overskygger alt annet, hadde jeg satt pris også på enda flere konkrete tips til hva man bør og absolutt ikke bør gjøre.

Når det er sagt, har jeg takket være denne boken endelig skjønt hvorfor mine rollefigurer har hatt en lei tendens til å avbryte hverandre hele tiden.

Konklusjon

Boken får en tredimensjonal karakter.

Tredimensjonal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *