Anmeldelse: The story book av David Baboulene

The story book av David Baboulene
The story book av David Baboulene

I dag ser vi på skrivetips-boken The story book: A writers’ guide to story development, principles, problem solving and marketing (2010) av David Baboulene, som for øvrig står bak skrivebloggen The science of story.

Bokomtale

Baboulene har doktorgrad i historiefortelling. I denne boka, som slett ikke begrenser seg til romanskriving, starter han virkelig med starten, og legger ut om historiefortellingens rolle i menneskets historie, fra den spede, orale begynnelsen, til skriftspråket revolusjonerte vår sivilisasjon. Dette er interessant lesning som setter deg i riktig modus. Selv om du forfatter en tøvete historie om en som roter rundt oppe i hodene på andre folk, føler du at du er med på noe viktig.

Derfra går Baboulene videre og snakker om historiestruktur, plott, underliggende tema, kunnskapsgap, konflikt, dialog, subtekst, bihistorier og så videre. Alt er dekket her. Gjennomgangseksemplet er filmklassikeren Back to the Future.

Hvis du, som jeg, er iboende skeptisk til å lytte til en enkeltpersons fasit om hvordan noe skal gjøres, setter du sikkert pris på de seks intervjuene som bryter opp boka, hvor noenlunde kjente forfattere deler av sine erfaringer.

Positive sider

Side 38, side 77, side 122 … hahaha.

Baboulene skriver lett og ledig, og er etter min smak en veldig morsom og god formidler. Boka favner bredt, men er meget innsiktsfull. Lykkes du med å følge oppskriftene boka gir, blir romanen din interessant lesning.

Negative sider

Boka kunne vært mer egnet for oppslag, men når du først åpner den får du lyst til å lese hele greia uansett, så det gjør ikke så mye.

De avsluttende kapitlene om markedsføring er ikke nødvendigvis tilpasset norske forhold.

Konklusjon

Jeg vil anbefale denne boka til alle som drømmer om å skrive en roman, især de som har en analytisk tilnærming til hvorfor enkelte historier fungerer og andre ikke. Derfor er boka også den første skrivetips-boka jeg omtaler.

Karakter

Boka får en tredimensjonal karakter.

3d

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *