Plant-Man på YouTube

Plant-Man lydbok

I forrige uke fikk jeg en idé som gjorde at jeg rett etter jobb dagen etter tosket fast en sliten campingstol på bagasjebrettet på sykkelen og syklet langt inn i Bymarka.

Jeg hater å få ideer.

Jeg vet ikke engang om denne er god.

Ideen er kort og godt denne: Filme meg selv mens jeg leser hele Plant-Man høyt. Legge ut «lydboken» gratis på YouTube.

Så kan du kanskje spørre om hva dette har med en campingstol og utmark å gjøre. Jeg kommer tilbake til det.

Jeg låner ideen fra forfatterkollega Birger Emanuelsen. Da han ga ut sin siste bok, Anna og kjærligheten, satt han flere kvelder i strekk hjemme i sofaen sin og leste boken høyt. Seansene ble filmet og streamet live på nettet. De som fikk med seg på forhånd at dette skulle skje, kunne dermed i prinsippet få høre hele historien gratis. Jeg likte denne ideen. Det går jeg ut fra at forlaget også gjorde, at de anså det som fin PR for boken. Så fikk han da også noen medieoppslag på stuntet. At høytlesingen kun var tilgjengelig der og da, er like synd som det er forståelig. Ethvert tradisjonelt forlag vil vel mene at det skader salget av en bok om en slags lydbokversjon ligger gratis på nettet.

Forlaget mitt er heldigvis ikke tradisjonelt. Jeg er min egen sjef, og kan gjøre akkurat som jeg vil.

Dessverre, vil noen kanskje si.

Den foreløpige planen er å publisere ett nytt kapittel hver uke. Plant-Man har 15 kapitler, noe som betyr at dette vil fordele seg utover hele høsten, gitt at jeg kommer i gang fort nok. Ellers får vi ta også vinteren i bruk.

Når jeg velger å gi bort en slags variant av boken via YouTube, er det grunn til å spørre om dette ikke betyr færre salg og tapt inntekt. Jeg vet ikke om det er riktig. Alle som vil lese Plant-Man gratis, kan gjøre det allerede i dag, via biblioteket. Jeg har heller ingen stor tro på at folk vil gå mann av huse for å glo på meg på YouTube i mange timer i strekk. Dette handler først og fremst om å gripe enda en mulighet til å gjøre historien tilgjengelig, denne gangen i et nytt medium. For alt jeg vet, kan det hende det fører til flere salg, ikke færre. Kanskje noen seere liker historien, men får mark av å høre forsøket mitt på bokmål og måtte glo på trynet mitt, så de går i stedet til nettbokhandelen og leser resten av boken selv.

Opptakene blir liggende tilgjengelig på nett iallfall helt frem til Internett-bastionen YouTube faller, men ideen skiller seg fra Birgers også på annet vis. Du vil fortrinnsvis ikke finne meg hjemme i sofaen min. Tanken er at jeg skal lese inn hvert kapittel i omgivelser som samsvarer med kapitlet. Store deler av Plant-Man foregår ute i naturen, og her finner du derfor svaret på hvorfor jeg i forrige uke la sykkelturen ut i skogen. Tanken var å lete etter gode opptakssteder, men når jeg først var der ute med alt utstyret, spilte jeg inn noen kapitler i samme slengen.

Jeg skal ikke påstå annet enn at det føltes ganske idiotisk å sitte der, mutters alene inne i en skog, og lese høyt fra min egen bok. Men det var fint også, på sitt vis.

2016-08-18 17.48.29


Først publisert som mitt femtifemte nyhetsbrev.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *